Hyvinvoinnin virtaa on tarkoitettu kaikille mikkeliläisille

Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä on kansalaislähtöinen osallisuushanke, jonka avulla mikkeliläisillä yhdistyksillä on mahdollisuus järjestää yhä enemmän matalan kynnyksen toimintaa.  Päätavoite on kaupunkilaisten osallistaminen hyvinvoinnin tuottamiseen yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Hanke perustuu verkostotyöhön ja kokeilukulttuuriin.

Kaupunkilaiset osallistetaan tuottamaan ideoita ja etsimään uusia ratkaisuja palvelujen tuottamiseen, tapahtumien järjestämiseen sekä toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen.

Tuensiirto -hankkeet

Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä on sateenvarjohanke, jonka alla toteutetaan erilaisia tuensiirto -hankkeita. Tuen siirto -hankkeisiin on mahdollista hakea mukaan vuoden 2016 alusta. 

Kohderyhmänä ovat kolmannen sektorin toimijat ja välillisesti kaikki Mikkelin kaupungin asukkaat. Toimenpiteet kohdistuvat kantakaupungin alueelle. Toimenpiteet koostuvat tuensiirtohankkeissa toteutettavista kehittämistoimista, kokeilusta ja tapahtumista. Hankkeen tuloksena yhteistyö tiivistyy ja syntyneet verkostot ja jatkavat toimintaansa hankkeen päätyttyä

Hanke kestää vuoden 2018 kesäkuun loppuun saakka ja koko budjetti on 1 080 000 euroa.  Päärahoituksensa hanke saa Euroopan sosiaalirahastosta ja pääkohderyhmänä ovat nuoret ja työikäiset.

Kolmannen sektorin toimijoilla on mahdollisuus hakea tuensiirto -hanketta. Ota yhteys hankehenkilöstöön ja tutustu hakuohjeisiin tarkemmin täällä.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Hannu Korhonen, hannu.korhonen@edu.mikkeli.fi, 0440 367 977

Hanketyöntekijä Matti Paksu, matti.paksu@mikkeli.fi, 040 129 4323 (hallinto)

Hanketyöntekijä Hanna Knaappila, hanna.knaappila@mikkeli.fi, 040 1294242 (viestintä)

Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä tuensiirto -hankkeet

Mikkelissä on helppo mennä metsään

Yhdessä luontoon -hanke muistuttaa kaupungin lähellä olevista luontokohteista ja neuvoo niiden käytössä.

Metsässä oleskelu rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Metsässä oleskeleminen myös laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja vähentää lihasjännitystä.

Metsän ja luonnon hyvät vaikutukset ovat siis tiedossa ja luontoahan Mikkelissä riittää, ihan keskustan tuntumassakin. Nyt tätä luontoa on lähdetty tekemään paremmin tunnetuksi ja vielä helpommin lähestyttäväksi. Anniina Siponen aloitti toukokuussa Yhdessä luontoon –hankkeen projektityöntekijänä. Mikkelin Toimintakeskuksen koordinoima hanke on osa Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä –hanketta.

Yhdessä luontoon –hanke tarjoaa uusia mahdollisuuksia kokea luonto monipuolisesti ja välittää tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tavoitteena on madaltaa kynnystä liikkua luonnossa ja tutustua luontoon itselle mieluisalla tavalla.

- Hanke on lähtenyt käyntiin pikku hiljaa, ideoita tulee lisää mitä enemmän ihmisiä tapaa, kertoo Siponen.

- Odotan kovasti tulevia ryhmiä ja juttuja ja odotan että ihmiset lähtisi mukaan.

Siponen järjestää kuluvan vuoden aikana monenlaisia mahdollisuuksia päästä kokemaan luontoa. Tavoitteena on saada Mikkelin lähialueen mainiot luontokohteet sekä laavut ja kodat tutuksi ja myös kaupunkilaisten ahkerampaan käyttöön.

- Tarkoituksena on mahdollistaa erilaisia kokemuksia luonnossa ja tutustua mitä ilmaisia mahdollisuuksia lähiluonto tarjoaa, niin että pääsisi edes kerran kokeilemaan, kertoo Siponen.

Kesäkuun viimeisenä keskiviikkona alkavat Urpolan luontopolulla kaverikävelyt, jotka ovat avoimia kaikille. Kävelyt jatkuvat joka keskiviikko aina lokakuun loppuun saakka. Kävelyille on luvassa myös erilaisia teemoja, mutta ensimmäisillä kerroilla aloitetaan ihan luontopolkuun tutustumisella.

- Katselemaan, kuuntelemaan, havainnoimaan ja aistimaan luontoa, kertoo Siponen kaverikävelyistä.

- Toiveena oli saada vaikka lintubongausta ja luontokuvasta teemoiksi eri kerroille.

Hankkeen toiminnassa otetaan myös kaupungissa oleva laaja luonnon asiantuntijuus avuksi esimerkiksi työpajojen kautta.

- Tavoitteena on rakentaa yhteistyötä eri luontotoimijoiden kautta ja saada asiantuntijuus mukaan.

Luontoa rakastava Siponen kertoo olevansa Yhdessä luontoon –hankkeessa ”unelmaduunissaan”.

- Pyrin tekemään arkipäivän asioita luonnossa ja käyn mökillä niin paljon kuin vain ehdin. Lisäksi koiran kanssa tulee lenkkeiltyä päivittäin metsässä. Rakastan nuotiolla istumista  ja kaverien kanssa liikutaan paljon luonnossa.

Luontorakkaus tuli esille myös Siposen opinnoissa. Heinävedeltä kotoisin oleva Siponen on valmistunut sosionomiksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja teki opinnäytetyönsä luonnon kuntouttavista vaikutuksista mielenterveystyössä.

- Haluan mahdollistaa aidon rakkauden ja kiinnostuksen luontoa kohtaan.

Yhdessä luontoon –hanketta voi seurata facebookin ja instagramin kautta. Hanke löytyy Yhdessä luontoon – Mikkeli –tunnisteella.

Lisätiedot: anniina.siponen@toimintakeskus.fi, 050 590 9419

Yhdessä tekemällä saadaan enemmän

Mikkeliläiset urheiluseurat laittoivat hynttyyt yhteen ja lähtivät luomaan uudenlaista yhteistyötä tapahtumajärjestäjien välille. Yhdessä enemmän –hankkeella pyritään kokoamaan yhteen seurojen vapaaehtoisia toimijoita ja kouluttamaan heitä sekä luomaan heille palkitseva ja hauska harrastus.

Hankkeen projektipäällikkönä toimii Emmi Nykänen, joka oli viime talven Mikkelin Hiihtäjillä tapahtumatuottajana ja teki siellä Savonia-hiihtoa ja muita hiihtotapahtumia. Siellä Nykänen sai kokea, kuinka paljon tapahtumiin tarvitaan talkoolaisia.

- Huomattiin että tällaiselle hankkeelle olisi tilausta. Lisätään yhteistyötä seurojen välille ja lisäksi tarvitaan uusia vapaaehtoisia. Monella seuralla alkaa olla porukka ikääntynyttä, kertoo Nykänen.

- Tulevaisuuden tavoitteena on saada talkoolaiset sitoutumaan talkootyöhön mielekkäällä toiminnalla.

Yhdessä enemmän -hanke käynnistyi huhtikuussa Mikkelin Kilpa-Veikkojen, Mikkelin Hiihtäjien ja Etelä-Savon Liikunnan yhteisenä tuen siirtohankkeena. Vuoden mittainen projekti on saanut 50 000 euroa rahoitusta Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä –hankkeelta. Yhteistyökumppaneina toimii muitakin kuin urheiluseuroja: tapahtumajärjestäjistä mukaan ovat lähteneet mm. Mikke ry ja Jurassic Rock. 

- Mahdollisuus lisätä yhteistyötä muiden seurojen välillä ja saada lisää talkoolaisia. Lisäksi annan oman työpanokseni seurojen ja tapahtumien käyttöön.

Vapaaehtoisista luodaan myös rekisteri, joka on tulevaisuudessa seurojen käytössä.

Hankkeessa järjestetään ainakin järjestysmies-, tieturva 1- ja hygeniapassikoulutuksen, jotka ovat hankkeeseen osallistuville vapaaehtoisille ilmaisia.

- Koulutuksia järjestetään seurojen ja vapaaehtoisten tarpeen mukaan, kertoo Nykänen.

Vapaaehtoisille ei ole asetettu ikärajaa.

- Tehtävät määritellään iän mukaan. Tapahtumissa on tehtäviä laidasta laitaan nii, että kaikkien työpanosta kaivataan. Lisäksi siellä löytyy monenlaista tapahtumaa, että kaikille löytyy varmasti mielekästä tekemistä.

- Siellä on hyvä porukka ja hyvä meininki, niin siellä tutustuu uusiin ihmisiin. Tulee rakas, uusi harrastus, johon pääsee mukaan, uskoo Nykänen.

Jos kiinnostuit hankkeesta ota yhteys Emmi Nykäseen, sposti: emmi.nykanen@mikv.fi, 044 350 9547

Hankkeen kesto 1.4.2016-31.3.2017

Vipinäverkko

Hankkeen kesto 1.6.-31.12.2016

Vipinäverkko -hankkeen tarpeena on kehittää Mikkelin Työttömät ry:n jäsenille suunnattua toimintaa osallisuuden lisäämiseksi ja uudistaa työttömien viestintää, matalan kynnyksen palveluja, ryhmätoimintaa ja luoda uudenlaista tapaa toimia.

Työttömät ry:n nettisivujen ja sosiaalisen median uudistuksen myötä aktivoidaan uudet ja nykyiset jäsenet luomaan yhdistykselle tarjontaa, palveluita ja ideoimaan uutta toimintaa osallisuustoiminnan myötä.

Tutustu Mikkelin työttömien kotisivuihin:

Lisätiedot: hankevastaava Tiia Horttanainen, toimisto@mikkelintyottomat.fi

Törkeän hyvä kesä 2016

Hankkeen kesto 1.6.-15.8.2016

Heidi Hasanen, Sanna Hämäläinen Anttu Kaipainen ja Niko Mikkonen lupaavat, että mikkeliläiset nuoret eivät jää ilman tekemistä tänä kesänä. Heinäkuun ajan nämä neljä nuorta toteuttavat Törkeen hyvä kesä –nimistä hanketta, jossa nuoret järjestävät tekemistä yhdessä muiden nuorten kanssa.  Ajatuksena on, että nelikko toteuttaa mahdollisuuksien mukaan nuorten toivomaa toimintaa pääasiassa arkipäivisin pop up -hengellä. Nuoret pääsevät esittämään omia toiveitaan ja vaikuttamaan kuukauden sisältöön.

- Kaikki toiveet, jotka vaan pystytään toteuttamaan toteutetaan, kertovat nuoret ohjaajat.

Toiminta on suunnattu 13-29-vuotiaille nuorille. Ohjaajat voi tavoittaa helpoiten facebookin, instagramin ja snapchatin kautta.

- Toiveena on, että saadaan tarjottua monipuolista tekemistä mahdollisimman monelle nuorella, kertoo Heidi Hasanen.

- Tässä tarjotaan jotain uudenlaista tekemistä päivään, mitä täällä ei ole aikaisemmin ollut, sanoo Anttu Kaipainen.

Ohjaajat ovat jo suunnitelleet muutamia tapahtumia valmiiksi: luvassa on ainakin vesisotaa, puksusta sekä frisbeegolfia. Lisäksi ohjaajat ovat mukana Urski Race –tapahtumassa, jota vietetään 14-17.heinäkuuta.

- Kaikki toiminta on ilmaista, joten miksei kannattaisi tulla kokeilemaan, sanovat ohjaajat.

Rahoituksensa ohjaajien palkkoja myöten Törkeen hyvä kesä  saa Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä –hankkeesta, jolla rahoitetaan osallisuutta lisääviä kansalaislähtöisiä tuen siirto hankkeita.

Törkeän hyvä kesä sai ajatuksensa Kaipaisen, Mikkosen, Hasasen ja Hämäläisen ideasta. Nuoret etsivät koko talven sopivaa yhdistystä yhteistyökumppaniksi. Kotipesä löytyi lopulta Mikkelin Pelastakaa Lapset ry:ltä. Puheenjohtaja Merja Pulliainen kertoo, että toiminta sopii hyvin heidän yhdistyksensä periaatteisiin.

- Meidän Eväitä elämälle ohjelmalla haetaan vaikuttavuutta pitkäkestoisen toiminnan kautta, eikä niinkään yksittäisellä avustuksella. Tämä on juuri ohjelmassa haettavaa suoraan nuoreen kohdistavaa toimintaa, sanoo Pulliainen.

- Tässä nuoret ovat itse vertaisohjaajia ja tämä on toimintaa nuorilta nuorille, sen sijaan, että joissain joku vanhempi täti miettisi, mistähän ne nuoret tykkäävät.

Pulliainen toivoo, että Törkeen hyvä kesä –hanke tavoittaisi mahdollisimman paljon Mikkelin alueen nuoria.

- Toivoisin, että myös ne nuoret, jotka jäävät yleensä kotiin aktivoituisivat lähtemään mukaan.

Tavoitteena on toteuttaa Törkeen hyvä kesä -hanke myös kesällä 2017. Törkeen hyvä kesä  -ohjelman löytää facebookista: www.facebook.com/torkeenhyvakesa

Hattu ry:llä eli Mikkelin seudun harrastajateatterien tuki ry:llä on käynnissä helmikuusta huhtikuun loppupuolella saaaka  Poikateatterin Happy Hour -hanke, jonka tavoitteena on tuoda matalan kynnyksen osallistavaa ja asiakaslähtöistä toimintaa baariympäristöön mm. teatterin keinoin. Toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luo merkityksellisiä kohtaamisia.

Poikateatterin ohjaaja Joonas Veijanen ja poikateatterin Nestori aloittivat hankkeensa helmikuussa Ravintola Fenixissä. Erilaista toimintaa järjestettiin useamman kerran viikossa. Fenixin toiminta huipentui ravintolan omiin talviolympialaisiin, joissa kilpailtiin mm. tukkihumalassa sekä erikoisessa umpihankithriatlonissa. Kirsikkana kakun päällä Joonas ja Nestori vetivät musakeikan, jossa he esittivät ravintolan asiakkaiden omia sanoituksia, joita oltiin kerätty aiempina viikkoina. Fenixistä hanke siirtyi Lehmuskylän Bar Pihlajaan. 

TUTKA-hanke eli Kaupunki naisille tutuksi

Hankkeen kesto 1.5.-30.9.2016

TUTKA  eli Kaupunki naisille tutuksi –hankkeen tavoitteena  on synnyttää uusi toimintamalli, jonka avulla voidaan vahvistaa maahanmuuttajien osallisuutta ja käynnistää yhteistä vertaiskoulutusta- ja -toimintaa. Hankkeessa kokeillaan vertaisryhmän perustamista ja malleja tukea ryhmän toimintaa jatkuvuuden takaamiseksi. Toimintatapana käytetään kokeilukulttuuria ja verkostotyötä.

Hankkeessa kutsutaan naisryhmiä suunnittelemaan, toteuttamaan ja kokeilemaan erilaista toimintaa Mikkelin alueella. Ryhmä järjestää tutustumisia eri harrastusmahdollisuuksiin, kohteisiin ja toimintoihin, toteuttaa omaa toimintaa ja löytää jokaiselle naisille mieleistä tekemistä. Ryhmän toiminta jatkuu vertaisohjaajien vetämänä kesän jälkeen.

MAHL:n hankkeessa kehitetään matalan kynnyksen ja edullisen harrasteliikunnan malleja kaikkiin ikäryhmiin, erityisenä kohderyhmänä nuoret ja työikäiset. Harrastetoimintaa kehitetään kokeilujen kautta ja luodaan yhdessä kohderyhmien kanssa uusia malleja huomioiden erityisryhmien tarpeet. Kaupungin, urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa on tarkoitus tiivistää yhteistyötä. Hankkeessa kehitetään myös harrasteliikunnan seuratoimintamallia, jota voidaan laajentaa valtakunnalliseksi toiminnaksi yhteistyössä VALO Ry:n kanssa.

Lue lisää MAHL:n toiminnasta www.mahl.fi

Lue lisää Young Guns toiminnasta: täältä 

Lisätietoja Tuomas Anttonen, tuomas@mahl.fi tai Eetu Sviili, eetu@mahl.fi

Hankkeen kesto 1.1.2016-30.6.3018

Luovuus ja liikunta kuuluvat kaikille

Ensi vuoden Asuntomessut tuovat Mikkeliin paljon ulkopaikkakuntalaisia, mutta filosofian tohtori Päivi-Maria Jaatinen houkuttelee ihmisiä katsomaan Mikkeliä myös kaupunkilaisten silmin. Jaatinen toimii projektipäällikkönä Mikkelin Valokuvakeskuksen talven ja kevään aikana toteuttamassa Luovan hyvinvoinnin Mikkeli – hankkeessa.

Luovan hyvinvoinnin Mikkeli – hankkeessa järjestetään kaikille avointa taidetoimintaa. Hankkeen kantavana teemana on oma lähiympäristö ”Koti Mikkelissä”. Tarjolla on erilaisia työpajoja, kamerakävelyitä ja avointa näyttelyryhmää.

Osallistujat pääsevät maksutta mukaan toimintaa. Näyttelyryhmässä kerätään muistoja ja tarinoita mikkeliläisistä kodeista. Teoksista kootaan myös oma osuus Mikkelin Valokuvakeskuksen kesänäyttelyyn Koti Mikkelissä.

- Meille on nyt mahdollisuus myös käyttää retkikalustoa ja sen myötä liikkua ympäri kaupunkia, kertoo Jaatinen.

- Järjestämme kaksi tilaisuutta yhdessä kaupunginosaseurojen kanssa ja lisääkin on mahdollista järjestää.

Jaatinen aloitti työnsä projektipäällikkönä marraskuun alussa. Talven ja kevään aikana jatkuvalla taidetoiminnalla on omat teemansa, mutta toiminta muotoutuu osallistujien toiveiden mukaan.

- On ollut mielenkiintoista puhua ihmisten kanssa ja suunnitella yhdessä, haastatella ja kuunnella mitä porukat haluaa ja tehdä sen mukaan.

- En epäile etteikö toiminta olisi hyödyllistä ja myös äärimmäisen mukava tavata erilaisia ihmisiä.

Näyttelyryhmän lisäksi taidetoimintaa on tarjolla Elämänkaari kuvissa, fantasiapaja Fantastinen Mikkeli ja Perhevoimaa –ryhmissä.

- Tämä eroaa meidän perustoiminnasta siinäkin, että yleensä taidekeskusten toiminta on produktiotyyppistä, mutta näissä ryhmissä se on prosessityyppistä.

- Pidemmissä ryhmissä saadaan mielenkiintoista ja syvällistä työskentelyä.

Jaatinen toteaa, että luovuuden kokemukset ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Jaatista myös kiinnostaa taiteen ja liikunnan yhdistäminen, jota tehdään muun muassa kamerakävelyillä.

- Liikunnan ja taidetoiminnan yhdistäminen on aina ollut minulla pohdinnan asia. Nehän ovat samantyyppistä kulttuuria.  Liikunnan puolella on huippu-urheilu ja taiteen puolella ammattilaisuus ja ne ovat omat maailmansa ja toimivat omilla säännöillään.

- Ja sitten toisaalta on tämä suuri harrastajataso. Samalla tavalla kuin liikunnan pitäisi kuulua jokaisen arkeen, niin tämä arjen luovuus saisi kuulua kaikkien arkielämään. Kauneuden näkeminen ja tekeminen ja sitä kautta elämänvoiman saaminen.

 Lisätietoja saa myös nettisivuilta www.mikkelinvalokuvakeskus.fi sekä projektipäällikkö Päivi-Maria Jaatiselta, paivi-maria.jaatinen@mikkelinvalokuvakeskus.fi

Päivi-Maria Jaatinen uudessa työpajatilassa.

Esteryssä HyMyillään 

Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n eli Esteryn pihalla aukeaa tänä kesänä KesäCafe, joka kutsuu viettämään aikaa Esteryn viihtyisälle sisäpihalle. KesäCafe on yksi Esteryssä huhtikuussa aloittaneen HyMy eli Hyvinvointia Myö Yhdessä – hankkeen tuotoksia.

Esteryn jäsenyhdistykset ideoivat yhdessä tuen siirto -hankkeen, joka saa rahoituksensa Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä –hankkeelta. Hankkeessa aloitti töissä huhtikuun alussa Heidi Aska-Randelin.  Tavoitteena on luoda uudenlaista yhteistyötä Esteryn jäsenyhdistysten välille, auttaa yhdistyksiä kehittämään toimintaansa ja saamaan uusia jäseniä, sekä luoda Esterylle mittauspiste, jossa kuka tahansa voi käydä tekemässä omaan terveyteen liittyviä mittauksia. Hanke kestää vuoden 2017 loppuun saakka.

Ihan ensimmäisenä Aska-Randelin toteaa olevansa unelmatyössään.

- Olen tosi onnekas, että saan olla lisäämässä hyvinvointia, jos elämässä on rajoitteita itsellä tai omaisella. Koen olevani tärkeän asian äärellä, iloitsee estenomin koulutuksen saanut Aska-Randelin.

- Ja unelmatyössään senkin vuoksi, että yhdistyksiin toki kuulutaan myös ammatillisessa mielessä, joten heille uutta päästään luomaan uutta sisältöä ja aktivoimaan toimintaan sellaisia toimijoita, jotka ovat vielä taustalla.

HyMy-hankkeen projektivastaava Aska-Randelinin työnä on auttaa Esteryn jäsenyhdistyksiä käytännön toiminnassa.

- Yksi on se, että liikuntaryhmät ovat pieniä ja niitä uhkaa kutistuminen.  Sitä myöden menetetään tila, missä ryhmä on. Toisaalta ryhmiin halutaan myös sisältöä, hyvinvoinnin mittauksia ja kunnon kehittymisen mittauksia, kertoo Aska-Randelin yhdistysten toiveista.

- Toisaalta taas miten yhdistyksessä saataisiin toimijoiden voimavaroja ja jaksamista lisättyä.

- Kolmas haaste on nuorten aktivoiminen toimintaan. Pyritään tekemään sellaista toimintaa, ett voi tulla vain osallistumaan, mutta ei tarvitse heti olla sitoutumassa yhdistyksen toimintaan.

Esteryn toiminta on yleensä kesäisin ollut hiljaista, mutta tänä kesänä siihen tulee muutos. Esteryn pihamaalla toimii joka toinen tiistai KesäCafe, jossa on mahdollisuus päästä tutustumaan erilaiseen toimintaan tai tulla pelkästään kahvittelemaan. KesäCafe aukaisi ovensa toukokuussa. Ensimmäisenä kokoontumiskerralla pihamaalle tehtiin perennaistutukset, vaihdettiin perennoja, kunnostettiin pihakalusteita sekä ideoitiin kävelykerho.

 - Ajatuksena olikin että kaikki ei ollut vielä ensimmäisellä kerralla valmista, vaan tehtäisiin yhdessä, kertoo Aska-Randelin.

- KesäCafen teemat vaihtelevat puutarhanhoidosta kehonhuoltoon ja taiteeseen. Tarkoituksena on vähän esitellä aiheita, joita voitaisiin syksyllä jatkaa erilaisina ryhminä. Nyt kun niihin pääsee kesällä jo vähän tutustumaan, niin asiat ovat jo jollain lailla tuttuja ja voi madaltaa kynnystä lähteä mukaan, miettii Aska-Randelin.

Jo reilussa kuukaudessa Aska-Randelin on huomannut miten tärkeää apu pienille ja isommillekin yhdistyksille on.

- Olen täällä tukena ja minulta voin tulla kysymään apua ja minä löydän ehkä vielä jonkun kolmannen tahon mukaan. Monella on jo tullut sellainen helpotuksen huokaus, kun ei tarvinnutkaan yksinään pähkäillä.

- Toiminta on avointa kaikille ja kaikenikäisille, eikä tarvitse olla Esteryn jäsen, jotta pääsee mukaan, muistuttaa Aska-Randelin.

Lisätiedot: Heidi Aska-Randelin, heidi@estery.fi, 045 6695507 

Hattu ry eli Mikkelin seudun harrastajateattereiden tukiyhdistys on käynnistänyt huhtikuussa Hattutemppu-hankkeen. Hattutempun tavoitteena on kehittää harrastajateattereiden yhteistoimintaa ja kannustaa mukaan uusia teatteriharrastajia sekä luoda kontakteja muiden mikkeliläisten yhdistysten ja toimijoiden. Luvassa on työpajatoimintaa ensi syys- ja lokakuussa ja hanke huipentuu yhteiseen tapahtumaviikonloppuun.

Hanke on aloittanut toimintansa huhtikuussa ennakkovalmisteluissa ja hankkeeseen palkattu neljäksi kuukaudeksi työntekijäksi Veera Laitinen.

- Teatteriryhmät ovat sanoneet, että yhteistyö ryhmien välillä olisi tärkeää, voisi vaihtaa tietotaitoa ja lainata kaveria toiselle.

- Tilan tarve on ryhmiä yhdistävä asia, mutta tässä hankkeessa se ei ole se ensimmäinen asia, vaan yhteinen toiminta.

Toukokuussa Laitinen on koonnut porukkaa ennakkotapaamisiin. Teatteria voi harrastaa monella eri tavalla, joten tarjolla on esiintyville harrastajille oma ennakkotyöpaja sekä tekniikasta, lavastuksesta ja puvustuksesta kiinnostuneille on oma tapaamisensa.

- Aiempaa kokemusta et tarvita, halu kokeilla omia taitojaan riittää ja osallistuminen on maksutonta, kertoo Laitinen.

Joulukuussa viiden ja puolen vuoden Iso-Britanniassa asumisen jälkeen palannut Laitinen on päässyt työssään vanhan harrastuksensa pariin. Skotlannin Edinbourghissa teatterialan koulutuksen saanut Laitinen harrasti kotikaupungissaan Mikkelissä parissakin eri ryhmässä  teatteria.

- Mikkelissä on todella paljon harrastajateattereita tämän kokoiseksi kaupungiksi. Muutenkin täällä on paljon tapahtumia ja kiva nähdä, että kulttuuria pidetään arvokkaana.

Laitinen on kevään aikana tavannut harrastajateatteriohjaajia, ja toteaakin ohjaajien olevan keskeisessä roolissa.

- Teatteria tehdään tunteenpalolla ja taidolla. Olen huomannut, että ryhmän ohjaaja on tärkeä ja iso motivaattori.

Keväällä pidetään kolme työpajaa, mutta varsinainen yhteinen tekeminen alkaa syksyllä. Tavoitteena on muodostaa harrastajateatterilaisten ja uusien harrastajien kanssa yhteinen projekti, joka huipentuu Mikkeli-salissa pidettävään tapahtumaviikonloppuun lokakuun lopussa.

- Mukaan voi tulla niin näyttelemisestä kiinnostuneet kuin muustakin teatterin tekemisestä kiinnostuneet. Kaikki eivät halua lavalle esiintymään, mutta teatteriin tarvitaan paljon muutakin: tekniikka, lavastusta, kaikenlaista käsityötä.

Laitinen toivottaakin tervetulleeksi kaikki jollakin tavalla teatterista kiinnostuneet, niin vanhat kuin uudet kasvot.

Hattutempun löytää facebookista: www.facebook.com/hattutemppu sekä nettisivuilta: http://mikkelinhattu.blogspot.fi/p/mika-hattu-ry-on.html

Veera Laitisen yhteystiedot: 045 226 4400, hattutemppu.mikkeli@gmail.com

Etelä-Savon liikunta

Hankkeen kesto 1.1.2016-30.6.2018

ESLi järjestää yhdessä MAHL:n ja Työttömien järjestöjen kanssa työttömien liikuntaa ja osallisuutta lisävään kokeilun, jossa järjestetään kuntotestejä, liikuntaneuvontaa ja mahdollistetaan työttömien pääsy matalan kynnyksen liikuntaryhmiin.

Toinen ESLin kokeilu on lähiöliikunta, jossa testataan saadaanko perheet mukaan liikunnan pariin mahdollisimman lähelle kotia.  Lisäksi ESLi järjestää kokeiluna kaikille avoimen liikuntaleirin kesäkuussa. Leirin sisältö syntyy verkostotyöpajojen ideoista. Leiri toteutetaan yhdessä eri toimijoiden kanssa ja tehdään niin edulliseksi, että hinta ei nouse esteeksi.

Asiantuntijapalvelut ja sopimusasiat: Heino Lipsanen, puh. 0440 651 615 heino.lipsanen@esliikunta.fi
Työttömien liikunta: Liisa Haikonen, puh. 044 341 0057, liisa.haikonen@esliikunta.fi
Lähiökokeilut: Mari Kurtti, puh. 0440 225 422, mari.kurtti@esliikunta.fi
Päiväkotien toiminnalliset vanhempainillat: Anna Parta, anna.parta@esliikunta.fipuh. 044 341 0077

Katso video Peitsarin lähiötapahtumasta

"Ihmiset haluavat tehdä enemmän asioita yhdessä"

Kymmenen perinteistä mikkeliläistä yhdistystä laittoivat hynttyyt yhteen tarkoituksenaan lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia ja löytää uusia väestöryhmiä innostavia toimintatapoja. Elävä kaupunki –hanke alkoi toukokuussa ja on ollut mukana monissa tapahtumissa kesän aikana. Syksyn aikana hanke on pitänyt kokoontumisen myös Tuppuralassa, jossa on pureuduttu tarkemmin asuinalueen yhteiseen toimintaan.

- Meillä on ollut hyvä vastaanotto, missä ollaan oltu mukana. Lämminhenkistä tunnelmaa, jossa ihmiset ovat myös mukana, kertoo Elävä kaupunki projektipäällikkö Tiina Hölttä.

Lämminhenkinen tunnelma on aistittavissa myös Kulttuurikeskus Vekkulassa, jossa paikalliset asukkaat pitivät yhteisen Tuppurala-illan.

- Näkyy, että ihmiset haluavat tehdä yhdessä enemmän asioita, sanoo Hölttä.

- Esimerkiksi niin että lapset ja vanhukset voisivat olla mukana samoissa tapahtumissa.

Tuppuralan elävöittämiseksi on suunnitelmia. Tuppurala-seura heräilee pitkäksi venähtäneeltä tauoltaan. Kulttuurikeskus Vekkula on puolestaan tarjonnut tilojaan yhteisiin kokoontumisiin ja kohtaamispaikaksi.

- Tuppuralassa on nyt paikka, joka voi toimia kokoontumispaikkana ihmisille, kertoo Hölttä.

Illan aikana esitettyjen toiveiden myötä Tuppuralassa järjestetään syksyn aikana monipuolinen kattaus eri tapahtumia. Ensimmäinen yhteinen tapahtuma on tiistaina 10.10. jolloin on mahdollisuus päästä kokeilemaan naurujoogaa Birgit Penttisen johdolla. Tapahtuen kirjo kulkee yhteisistä laulu- ja askartelutuokioista, puistopeleihin ja valokuvakävelyihin. Yhteisiä kokoontumisia on niin päivällä kuin illallakin. Kaikki toiminta on ilmaista.

- Asukkailla itsellään pitää olla aktiivisuutta tulla mukaan. Tämä on mahdollisuus jalostaa omaa asuinaluettaan sellaiseen suuntaan, mihin ihmiset itse haluavat, Hölttä toteaa.

- Ihmiset kaipaavat osallisuutta ja yhteistä tekemistä. He haluavat olla itse mukana tekemässä, ei vain katselijana ja kuuntelija mukana.

Hölttä toteaa, että ainoa tapa saada alueelle mielekästä tekemistä on antaa asukkaiden itsensä suunnitella toiminta.

- Ei kanna pitkää hedelmää, jossa asiat suunnitellaan ja tuodaan etukäteen valmiiksi.

 Yksi toive Höltällä tosin vielä on.                                                                     

 - Miehet kun saataisiin kertomaan minkälaisia toimintaa he haluavat.

Elävä kaupunki –hanke ei toimi vain Tuppuralan alueella, vaikka loka- ja marraskuussa toiminta on keskittynytkin sinne.

- Mikkeliläiset voivat olla minuun yhteydessä minkälaista omaa hyvinvointia kohottavaa toimintaa itse haluaisivat, ihan yleensä Mikkeliin tai omalla asuinalueelle, kertoo Hölttä.

Tuppuralan asukastuvan ohjelma

Elävä kaupunki on Etelä-Savon sosiaali- ja terveysturva ry:n hallinnoima projekti, ja samalla osa ESR-rahoitteista Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä olevaa hankekokonaisuutta.

Ota yhteyttä: Tiina Hölttä, tiina.holtta2@gmail.com, 044 781 7582

DIGIMI ry

Hankkeen toimenpiteenä toteutetaan pelisisältö kahteen kaupunkiseikkailuun. Järjestetään seikkailun toteuttamiseksi työpaja- ja yhteisötapahtumatoimintaa ja osallistetaan hankkeen kohderyhmä pelin suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen. 

Ensimmäinen kaupunkiseikkailu toteutettiin 30.9-1.10.2016

Lue lisää kaupunkiseikkailusta.

Lisätiedot: Jukka Kumpusalo, jukka.kumpusalo@mikseimikkeli.fi

MAD week

Hankkeen kesto 1.7.-30.10.2016

DeSavo on Etelä-Savon alueella toimiva luovien alojen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää yhteistyötä, verkostoitumista ja tiedon kulkua alueen luovien alojen toimijoiden kesken.

DeSavo ry:n tärkein vuosittainen tapahtuma on 17.9. – 24.9.2016 järjestettävä Mikkeli Art & Design Week (MADWeek). Mad Week on taiteen ja kulttuurin juhlaviikko, jolla halutaan näyttää osaamista sekä miten laajoja vaikutuksia taiteella, muotoilulla ja kulttuurilla on elinympäristöömme ja hyvinvointiimme.

MAD Week on kansalaisia osallistava tapahtuma, sillä siinä kuka tahansa voi järjestää tapahtuman ja osallistua ilmaisiin tapahtumiin. Tapahtumia suunnitellaan yhteisissä työpajoissa, osallistetaan asukkaita ja luovien alojen toimijoita mukaan,

Tuetaan erilaisten luovien ja kulttuurialojen toimijoiden verkostoitumista ja menestymisen mahdollisuuksia, synnyttää tekemisenmeininkiä ja lisää alueen matkailullista vetovoimaa.

Lue lisää MAD weekin toteutuksesta.