Vinkkejä

Varhaiskasvattajat perehtyvät lähimaaston satoon esimerkiksi järjestämällä työpaikkaliikuntaa tai lasten metsäretken yhteydessä. Tutustukaa myös lasten kanssa etukäteen sieniin, marjoihin ja kasveihin. On tärkeää huomioida ja opettaa että kaikki  ei sovellu syötäväksi!

Metsäretkellä poimikaa yhdessä syksyn sato talteen. Tämä on oiva tapa opettaa lapsille omavaraisuutta lisäämällä itse poimitut marjat välipalaan tai toimittamalla kerätyt sienet ja kasvit keittiöhenkilökunnalle valmistettavaksi.

Luontoa hyvin tunteva varhaiskasvattaja voi jakaa osaamista ja tietoa lapsille monin tavoin. Varhaiskasvattaja voi kiertää ryhmästä toiseen tai jopa järjestää teemapäivän koko päiväkodille.

Opetelkaa tunnistamaan erilaisia luontokappaleita piirustusten ja kuvien

muodossa ja sen jälkeen etsikää vastaavat kappaleet luonnosta.

Kysykää lapsilta mitä he tietävät luonnosta. Mitä he haluaisivat oppia lisää?

Rakentakaa majoja lähimetsään

Bongatkaa lintuja, eläimiä ja eliöitä

Tutkikaa maalajeja. Millaisilla alustoilla mitäkin kasvaa?

Lukekaa aiheeseen liittyvää kirjallisuutta

Lorutelkaa ja leikkikää luontoteeman mukaan

Askarrelkaa teeman mukaisesti

Google on täynnä ideoita ja vinkkejä. Muistakaa selata sivustohaun lisäksi myös kuvahaku! Käyttäkää monipuolisesti erilaisia hakusanoja.

Tarvikkeet: muovipusseja (esim. 4 eri väriä), sanomalehtiä.

Ohjeet: Rytistä sanomalehti palloksi ja laita se pussin sisään, mielellään kulmaan. Mitä väljemmin sanomalehti on rytistetty, sitä pehmeämpi häntäpallosta tulee. Tee solmu pussiin siten että pussin sisään jää mahdollisimman vähän ilmaa.

Käyttö: Häntäpalloja voi käyttää monipuolisesti niin ohjatussa liikunnassa kuin lasten omaehtoisessa leikissäkin. Häntäpallot soveltuvat hyvin pallonheitto peleihin, sillä sen osuma ei satu. Myös erilaisilla mailoilla on helppo osua palloon sillä sen lentorata on hitaampi kuin normaalin pallon tai vaihtoehtoisesti aikuinen voi pitää pallon hännästä kiinni, jolloin osumisen harjoittelu on helpompaa.