Vinkkejä

Välineet: Askarreltuja tienviittoja, tiemerkintöjä, mahdollisesti vaikka irrallisia ratteja yms.

Jos huolena lapsilla on vauhdin lisääminen ja sitä kautta vaaratilanteiden lisääntyminen, niin rallirata on oiva tapa vaikuttaa lasten liikkeeseen. Asettakaa sisälle/ulos liikennemerkkejä ja tiemerkkejä. Kun lapset liikkuvat heidän tulee osata väistää oikealta tulevaa tai esimerkiksi pysähtyä Stop-merkin kohdalla. Tämä samalla opettaa lapsille liikenteestä, mutta myös muiden huomioimisesta liikkuessa. Jos lapsille antaa irrallisen ratin tai vastaavn mukaan liikkuessa, niin on hupi taattu. Voitte myös rakentaa pahvilaatikoista omat ralliautot. Autojen rakennuksesta lisää materiaalipankin kohdassa “Integrointi”.

Tämä on yksinkertainen ja simppeli neuvo, joka koskee myös yleisesti huonompaa säätä. Joskus heikommalla ulkoilmalla lapsen motivaatio ulkoiluun voi olla matala, sekä hänen houkuttelemisensa liikkumaan ulkona on haastavaa, koska lapsi tuntee että hänellä on kylmä. Onneksi lapset ovat lopulta innokkaita kunhan se kaivaa heistä ulos. Yksinkertainen paikoillanne, valmiit, hep!-komento saa monesti lapset liikkeelle, vaikkei liikkeellä päämäärää olisikaan.

Aikuisten on helppo lisätä aktiivisuutta  jokapäiväiseen ulkoiluun nostamalla piha/pelivälineet esille valmiiksi jo ennen aamun ulkoilun alkua. Kyseiset välineet (esim. pallot, mailat, maalit, frisbeegolfkorit) kannattaa sijoittaa varastoon siten, että ne on helppo ottaa.

Kun lapset tulevat ulos ja näkevät välineet, he helposti myös tarttuvat niihin. Välineet voidaan viedä takaisin yhdessä iltapäivän ulkoilun päätyttyä.

Kerran viikossa esimerkiksi aamu ulkoilun yhteydessä leluton aamupäivä. Tällöin ulkovarasto on kiinni ja tarjolla on  liikuntavälineitä tai ohjattua leikkiä.

Lapselle tarjotaan mahdollisuus ulkoiluun aina niin halutessaan. Sisäleikin sijaan lapsi ilmoittaa halukkuutensa ulkoiluun ja luvan saatua siirtyy itseohjautuvasti pukeutumaan.

Ulkona on aikuinen vastassa.

Tämä toimintamalli vähentää jonottelua pukeutumistiloissa, lisää lapsen itseohjautuvuutta ja osallisuutta sekä nostaa fyysisen aktiivisuuden määrää (ulkoleikit tutkitusti aktiivisempia kuin sisäleikit).

Joustava siirtyminen ulkoa sisälle on myös hyvä keino ohjata vauhdikkaampia lapsia. Sisäleikin vauhdin ja äänen lisääntyessä lapset on hyvä ohjata ulos purkamaan energiaa. Tämä mahdollistaa leikkirauhan muille lapsille.

Hiekkaleikit ovat tärkeä osa lasten leikkiä ja ulkoilua. Passiivinen istuskelu ei kuitenkaan lisää päivän aktiivisuutta vaan päinvastoin laskee sitä. Miten saada hiekkaleikeistä hieman aktiivisempia tai jopa vähentää niiden määrää?

  • Nostamalla hiekkalelut pihavaraston ylähyllylle. Näin hiekkalelut ei ole lapsen ulottuvilla, vaan ne täytyy pyytää aikuiselta.

  • Pöytä keskellä hiekkalaatikkoa. Pöydällä voi vaikka järjestää kestejä. Kyykkyyn ja ylös on hyvä aktivoiva liike lapsille. Pöydän myötä liikettä syntyy kuin itsestään.

  • Nostamalla piha/pelivälineet esille ennen aamun ulkoilua

  • Johdattelemalla lapset toiseen leikkiin

  • Ohjaamalla pihaleikkejä

  • Hankkimalla fyysisesti aktivoivia hiekkaleluja, esimerkiksi kaivurit

Yllätä lapset ohjaamalla ulkona ekstempore pihaleikki. Leikkiä ei sen kummemmin tarvitse suunnitella eikä valmistella, äläkä kutsu lapsia koolle aloittaaksesi. Sen kun aloitat ohjaamisen. Lapset havainnoivat ympäristöä ja näin leikistä kiinnostuneet lapset tulevat mukaan. Kaikkien ei ole pakko osallistua.

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten kevyt ja reipas liikunta saavutetaan päivässä suhteellisen helposti, joten on suositeltavaa että ekstemporeleikki olisi vauhdikas ja hengästyttävä leikki jossa voi tulla hiki.

Autonrenkailla on helppo lisätä lasten fyysistä aktiivisuutta ulkoilussa. Renkaita voi vierittää rinnettä alas. Kuka jaksaa pyörittää renkaan takaisin ylös?

Voit myös hyppiä renkaasta toiseen tai vierittää rengasta tasaisella maalla.